Yerba mate - jak zacząć? 0
Yerba mate - jak zacząć?

Czym jest yerba mate?

Yerba mate to napar z liści ostrokrzewu paragwajskiego ( Ilex paraguariensis ) rosnącego w Amerycę Południowej. Napój odkryty przez Indian z plemienia Guarani cieszy się niesłabnącą popularnością od wielu wieków i stał się częścią kultury mieszkańców Ameryki Południowej (głównie Brazylii, Paragwaju, Argentyny). Yerba mate ze względu na zawartość kofeiny i właściwości lecznicze zmniejsza poczucie głodu, zwalcza zmęczenie i redukuje stres. Uznawana jest za świetną alternatywę dla herbaty czy kawy, dlatego nie dziwi fakt, że z roku na rok zyskuje ona coraz więcej zwolenników również w Europie.


Prawdziwą yerba mate pije się ze specjalnego naczynia (matero) wykonanego z owocu tykwy lub bydlęcego rogu. Do picia yerby służy specjalna rurka (bombilla), która filtruje napój. Odmian i materiałów z których tworzone są matero i bombille jest bardzo wiele. Wybór odpowiedniego zestawu zależy od indywidualnych preferencji. Jeżeli dokonałeś już wyboru i znalazłeś swój zestaw czas zdecydować  którą yerba mate wybrać na początek. W tym wyborze może pomóc Ci kolejny artykuł Którą yerba mate wybrać na początek

Jak przygotować yerba mate?

1. Do naczynka należy wsypać około 30g suszu. Niektórzy definiują tą ilość jako 1/4 do 3/4 objętości naczynia. Wszystko zależy od intensywności smaku jaki chcemy uzyskać oraz od pojemności naczynia (niektóre mają 200ml inne 550ml). Im więcej suszu tym smak będzie mocniejszy.

2. Przechylamy naczynie pod kątem 45 stopni, aby zrobić miejsce na bombille. Mateiści polecają zakryć dłonią otwór naczynka, obrócić je do góry dnem i potrząsnąć kilka razy. Dzięki temu na dnie pozostaną grubiej zmielone kawałki suszu, któremu trudniej będzie przedostać się przez sitko w naszej bombilli.

3. Do przechylonego o 45 stopni naczynka wkładamy bombille w miejsce, gdzie suszu jest najmniej.

4. Następnie należy zalać susz wodą o temperaturze 70-80 stopni C. Jeśli mamy czajnik, który zagotowuje wodę bez możliwości ustawienia temperatury, można najpierw polać susz odrobiną zimnej wody, a następnie dolać gorącej (ewentualnie odczekać około 5min.). Zalanie yerba mate wodą o odpowiedniej temperaturze gwarantuje, że nasz napar nie utraci żadnych substancji odżywczych.

Susz można zalewać kilkukrotnie, aż do utraty walorów smakowych.
przygotowanie yerba mate

Yerba mate można również pić z zimną wodą. Taki sposób konsumpcji został nazwany TERERE. Wśród rożnych typów yerba mate najlepiej sprawdzają się specjalnie do tego celu preparowane, czyli zawierające dość grubo cięte listki i znikomą ilość pyłu. Dodatkami zazwyczaj są cytrusy, które świetnie orzeźwiają.

 

Curado czyli przygotowanie naczynia

Przed pierwszym użyciem matero z tykwy należy wykonać tzw. CURADO. Do połowy naczynia wsyp susz ostrokrzewu paragwajskiego i zalej go gorącą wodą (temp. 70-80 st. C), dodaj kilka kropel mocnego alkoholu i zostaw na dzień lub dwa. Po upływie tego czasu przy użyciu np. łyżeczki od herbaty nalezy wyskrobać z wewnątrz tykwy wszystkie resztki owocu. Po tej operacji tykwa jest gotowa do użycia!

W przypadku naczyń wykonanych z drewna palo santo lub algarrobo należy zacząć od przepłukania go zimną wodą. Pozostawić do wyschnięcia. Następnie natłuść wnętrze olejem i pozostaw na około dwie doby, aby olej dobrze wsiąkł. Po tym czasie trzeba pozbyć się resztek tłuszczu pod ciepłą wodą. Voilá! Naczynko gotowe do użycia.

Komentarze do wpisu (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl